Onderhoud van spoelbak en kraanwerk

Roestvrij staal

Onderhoud van spoelbak en kraanwerk

Alle roestvrijstalen oppervlakken reinig je best direct na elk gebruik. Zo voorkom je kalkaanslag. Je spoelbak en kraan maak je dagelijks schoon met de zachte kant van een spons en wat afwasmiddel. Spoel na met zuiver water en wrijf droog met een microvezeldoek. Vermijd cirkelvormige bewegingen of te krachtig wrijven op dezelfde plaats, want dat kan het glansniveau op een bepaalde plek veranderen.

 

Gebruik geen schoonmaakproducten met chloor. Liever schrobben met staalwol? Kies dan voor een sponsje in roestvrij staal. Vermijd ook contact met heel zoute vloeistoffen of met roest, bijvoorbeeld van gietijzeren pannen.

Er kunnen gebruikssporen en fijne krassen door harde voorwerpen in je spoelbak komen. Dat is normaal. Na verloop van tijd zal de spoeltafel hierdoor volledig gepatineerd zijn, en worden de krassen niet meer zichtbaar.

 

Komen er toch vlekken op een roestvrijstalen spoeltafel?

Die ontstaan vaak door kalkaanslag. Vuilresten hechten zich hier gemakkelijk aan, waardoor er sneller vlekken ontstaan. De hardheid van het water speelt hierin ook een rol.
Vermijd dus dat kalk zich vasthecht aan je spoeltafel door zorgvuldig schoon te maken en na te drogen.

Zie je roestaanslag? Dat kan ijzerstof zijn dat tijdens het productieproces is vrijgekomen, of uit de gloednieuwe waterleiding van het gebouw. Deze sporen verwijder je eenvoudig met de gebruikelijke RVS–producten (bijvoorbeeld Blanco Dailyclean).

Zwart kraanwerk

Een zwarte kraan blijft het mooist als je hem alleen met water en een schoonmaakdoekje reinigt. Droog altijd na om kalkvlekken te vermijden. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals alcohol, ethanol of isopropanol, want zij tasten de finish aan.

Silgranit 

Een spoeltafel en kraan in Silgranit maak je eenvoudig dagelijks schoon met afwasmiddel en een zachte spons. Droog na met een microvezeldoek. Op deze manier vermijd je kalkafzetting.

 

Voor een grondige reiniging, een keer per jaar, kan je de spoeltafel laten vollopen met heet water en wat afwasmiddel. Laat dit een nacht staan zodat het kan inwerken. Spoel de volgende ochtend na en maak droog met een microvezeldoek.

 

Toch verkleuringen of kalkvlekken? Deze kan je aanpakken met een schoonmaakmiddel op zuurbasis zoals azijn- of citroenzuur. Verspreid het middel over de vlek, laat vijf minuten intrekken en wrijf in met een spons. Daarna kan je alles naspoelen met water en drogen met een microvezeldoek.

Chroom, goud en koper

Een kraan in chroom, koper of goud maak je best schoon met glasreiniger. Dit spuit je op een schoonmaakdoekje alvorens het aan te brengen. Voorkom kalksporen door na het schoonmaken met een droge doek de kraan op te wrijven.

Een kraan of spoelbak in Gunmetal 

Voor het schoonmaken van gunmetal gebruik je enkel warm water en een schoonmaakdoek. Alcoholhoudende schoonmaakmiddelen kunnen de finish aantasten en zijn dus niet geschikt. Droog de kraan na om kalksporen te vermijden. Voor een extra laagje bescherming kan je je kraan om de 3 à 6 maanden insmeren met een laagje bijenwas.

 

Voor een spoelbak in gunmetal is een licht schurende CIF-crème is ook geschikt, in combinatie met een zacht sponsje. Pas op met groene schuursponsjes: ze zijn iets te hard van structuur en kunnen extra krassen geven. Spoel goed na en maak droog met een handdoek. Reinigen met een afwasmiddel of inox-reiniger raden we niet aan. Een product als Dreft kan een vettige filmlaag achterlaten, waardoor je een vlekkerig resultaat krijgt.