Basis schoonmaaktips

Algemene schoonmaaktips

Met enkele handige vuistregels draag je tijdens het poetsen extra veel zorg voor je nieuwe kasten.

 1. Een oppervlakte met structuur, zoals hout, poets je altijd met de lijnen mee. Microvezeldoekjes zijn een prima keuze!
 2. Vermijd te grote druk op één plaats, en wrijf gelijkmatig. Met cirkelvormige bewegingen voorkom je krassen.
 3. Probeer een nieuw schoonmaakmiddel even uit op een weinig zichtbare plaats
 4. Ga altijd met een droge doek achterna als je iets hebt afgewassen. Zo krijgen druppels geen kans om in te werken op het materiaal of kalksporen achter te laten.
 5. Vermijd het gebruik van agressieve poetsmiddelen, zoals staalwol, schuursponsjes, stoomreinigers, schuurcrème of boenwas. Gebruik dit enkel als het onderhoud van een materiaal of toestel dit specifiek vraagt.
 6. Verwijder vetspatten en -vlekken zo snel mogelijk.

Vocht en hitte in de keuken

Zelfs met hoogkwalitatief hout zijn hitte en vocht de grootste vijanden van je keuken. Met deze 7 tips kan je schadelijke stoom weghouden van je keukenkasten.

 

 1. Zet je vaatwasser niet op een kier na het programma, zodat de waterdamp niet ontsnapt. Hou de deur gesloten, tenzij je hem uitlaadt.
 2. Plaats toestellen met opstijgend stoom, zoals de koffiezet, stoomkoker, waterkoker, niet rechtstreeks onder je bovenkasten.
 3. Je dampkap mag je 10 minuten voor het koken al aanzetten. Zo zal ze tijdens het koken de waterdamp optimaal afvoeren. Toch opstijgend vocht tegen de zijwanden van je kasten? Droog ze indien nodig af na het koken.
 4. Wist je dat brood heel veel vocht afgeeft? Bewaar het daarom in een afsluitbare doos of broodtrommel.
 5. Een hond ligt nu eenmaal het liefst in de keuken. Maar als zijn vacht nat is na een wandeling of een bad, wees dan alert dat hij niet tegen je keukenkasten gaat liggen.
 6. Hou je oven gesloten als hij aanstaat of als hij afkoelt, want hij kan tot 250°C warmte afstralen. Een stoomoven is een ander verhaal: het toestel kan je net vragen om het open te zetten. Dan kan het natuurlijk wel. Hiervoor verwijzen we naar de handleiding van het toestel.