Kastdeuren en kasten onderhouden

onderhoud kastdeuren en kasten

Fronten in kunststof

Gebruik een schoonmaakdoek, die je lichtjes nat maakt in water met wat afwasmiddel of glasreiniger, om de kasten in kunststof schoon te maken. Droog wel na met aandacht voor de onderzijde van de fronten en kasten, want hier kunnen druppels ontstaan. Gebruik geen schurende producten op kunststof.

Fronten in sirocco

Kasten in Sirocco vergen weinig speciaal onderhoud: een microfiberdoek met warm water en een licht schoonmaakmiddel is voldoende. De meeste reguliere schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor Sirocco.

 

Heb je hardnekkige vlekken die niet weggaan met een gewoon schoonmaakmiddel? Probeer dan met aceton.

 

Micro-krasjes kan je weer uitgummen met een wonderspons uit melamineschuim. Wrijf met een droge of licht-vochtige wonderspons over de krassen. Door de warmte die het afgeeft, kan het oppervlakte herstellen.

 

Vermijd schuursponsen of schuurmiddelen. Ook zeer zure of zeer base schoonmaakmiddelen kunnen vlekken achterlaten.

Houten fronten (massief of fineer)

Gebruik voor het onderhoud een licht vochtige doek met zuiver water en eventueel een beetje zuivere zeep, en wrijf mee in de richting van de houtnerf (geen cirkelvormige bewegingen!). Droog na met een zachte, pluisvrije doek met aandacht voor de hoeken van het kader. Vermijd schuurmiddelen, detergenten of grove doeken wegens krasgevaar.

 

Hout is een levend materiaal. Ondanks een sterke beschermingslaag zou het kunnen krimpen of uitzetten bij grote temperatuursverschillen. Let dus op met te hoge luchtvochtigheid of gebruik van airco. Ook blijven houten fronten gevoeliger voor vocht. Opgepast dus als je dranken morst. Maak de fronten onmiddellijk schoon met een vochtige doek.

Gelakte fronten

Gelakte fronten onderhoud je met een doek die je licht bevochtigt in warm water met een mild schoonmaakmiddel. Wrijf met cirkelvormige bewegingen, zonder al te veel druk. Droog je kasten altijd na met een pluisvrije doek. Vermijd schuurmiddelen of grove doeken wegens krasgevaar.

Binnenwerk

Gebruik voor het binnenwerk van je keukenkasten een mild afwasmiddel of glasreiniger. Maak schoon met een vochtige doek. Vergeet niet na te drogen, met extra aandacht voor de onderkant van fronten en kasten: hier kunnen druppetjes blijven hangen. Voor hardnekkige vlekken kan je een kunststofreiniger gebruiken, maar vermijd schurende producten.

 

Als een scharnier stroever loopt, mag je ze smeren met een druppeltje olie.

 

Geleiders van schuifdeuren of voorraadkasten moeten zo schoon mogelijk blijven om goed te blijven rollen. Toch gemorst? Maak de geleiders zo snel mogelijk schoon, zodat vuil geen kans krijgt om zich vast te zetten op de rollende delen. Je mag de geleiders af en toe lichtjes smeren met olie.

Hoe haal je onderdelen er even uit voor grondig onderhoud?

Onze kastdeuren en lades zijn eenvoudig demonteerbaar voor een grondige poetsbeurt of schilderwerken. Ze zijn voorzien van handige kliksystemen zodat je nooit aan de slag moet met schroevendraaiers.

De lades

Trek de lade volledig uit en hef ze vooraan wat op.

Zo kan je de lade uit de kast nemen.

En zo steek je ze er weer in:

Trek de telescopische geleiders uit. Zet de lade er halverwege op, en sluit de lade volledig. Duw zo’n 2 centimeter voor ze helemaal gesloten is even door naar beneden, zodat de lade kan vastklikken. Probeer even uit of ze goed vastgeklikt is door de lade opnieuw te openen en te sluiten.

Kastdeuren

Deur afhalen: Houd de deur goed vast. Achteraan de scharnieren zit een klips. Als je deze indrukt, kan je het scharnier losklikken.

Deur terughangen: Houd de deur goed vast. Het scharnier van de kastdeur heeft vooraan een haakje. Het scharnier aan de binnenkant van de kast heeft een rondje. Je kan het haakje in het rondje klikken door even zachtjes achteraan het scharnier te drukken.