Onderhoud van marmer

Onderhoud van je werkblad

Marmer en arduin zijn relatief zachte materialen, en hierdoor krasgevoelig.  Morste je met citroen, wijn, frisdrank, azijn of felgekleurde voedingsmiddelen? Maak het zo snel mogelijk schoon met water.

Enkele basisregels voor marmer

  1. Wacht na plaatsing 24 uur om het blad te gebruiken, want de siliconen moeten drogen.
  2. Gebruik altijd een snijplank om krassen te voorkomen.
  3. Ga nooit op het aanrecht staan, bijvoorbeeld om ramen te poetsen.
  4. Laat de vaatwasser afkoelen alvorens je de deur opent. Stoom kan een thermo-shock veroorzaken, met scheuren tot gevolg.
  5. Een inslag kan ook schade veroorzaken. Er kan een stukje steen uit de afgewerkte rand springen. Wees dus extra voorzichtig met harde voorwerpen.
  6. Zet glazen met een natte bodem onmiddellijk in de spoelbak of vaatwasser.
  7. Laat water niet drogen op het aanrecht. De achterblijvende kalk kan zich afzetten op de polijstlaag en is moeilijk te verwijderen.
  8. Groenten, fruit of producten die zuren bevatten, zoals citroenen en tomaten, mogen niet op het aanrecht blijven liggen. Zuren kunnen elke granietsoort aantasten en blijvend verkleuren of verruwen.
  9. Een kalksteen is niet onderhoudsvrij. Als je vloeistoffen morst of hebt gepoetst met water, moet het aanrecht dadelijk afgedroogd worden.

Dagelijks onderhoud van marmer

Gebruik zo weinig mogelijk detergent, omdat dit een film kan leggen. Voor dagelijks onderhoud raden wij Lithofin MN Easy-Clean aan om je blad in optimale conditie te houden.

 

Impregneren:

Een keer per jaar je marmeren of arduinen werkblad impregneren, zorgt ervoor dat olie en vet niet in het blad dringen. Hiervoor raden we Lithofin MN Vlekstop aan. Als je de kleur van het arduin of marmer wil verdiepen, kan je Lithofin Vlekstop PLUS gebruiken.

 

Een kalkstenen tablet is onmogelijk vetvrij te houden. Een vlekstop doet dan ook geen wonderen. Door het gebruik en na verloop van tijd krijg het tablet een natuurlijk patine dat bijdraagt aan de charme van je keuken.