De vier belangrijkste interieurstijlen in 2023

28/04/2023

Zo bouwen we een persoonlijk droominterieur

Een hedendaags en tijdloos interieur waarin je hele gezin kan thuiskomen: dat is de passie en kracht van Horemans Keuken- en Meubelatelier. Dankzij de combinatie van diensten – maatkasten, meubelen en accessoires – en een team dat je van naaldje tot draadje adviseert en begeleidt, krijgt elke klant het huis dat past bij zijn dromen en zijn budget.

Maar wat is je stijl precies? Is het altijd de ene of de andere stijl? Of kan je combineren met bijvoorbeeld antieke of persoonlijke stukken?

“Tijdens onze interieurworkshops – bij opendeurdagen – laten we mensen altijd ontdekken wat ze mooi vinden en hoe je kan combineren”, vertelt Kato, interieurvormgever bij Horemans Keuken- en Meubelatelier.

“Vooral de nieuwe stijl – eclectisch – schrikte aanvankelijk mensen af. Maar nadat ik toonde hoe je met bepaalde verrassende combinaties een heel fris geheel bereikt, waren veel mensen overtuigd. De meeste mensen kiezen voor safe, met Scandinavische invloeden of ton-sur-ton, uit schrik om iets verkeerds te doen. Maar extra persoonlijkheid aan je interieur toevoegen, dat geeft vaak een verbluffend resultaat. Denk aan de combo paars en goudgeel: zo dankbaar in je huis.”

Een interieurstijl is het canvas waarop een interieur zich bouwt. “Een interieurstijl groeit uit een trend die opduikt. Is het een blijver? Dan wordt het een vaste stijl die jarenlang meegaat. Vandaag is het zachte, het warme, het vrouwelijke heel erg aanwezig in trends. In tijden van verwarring en onzekerheid is er nood aan troost en zachtheid. Dat vertaalt zich in mode- en interieurtrends waar ronde vormen, zachte kleuren en aaibare stoffen heel aanwezig zijn.”

Deze vier stijlen vormen een krachtige basis voor een mooi, leefbaar en persoonlijk interieur.

interieurstijlen

Kato legt ze graag voor je uit

Ton-sur-ton

“Hier werken we voornamelijk met gelijke kleuren: beige en andere zachte tinten als basis. Dit is heel mooi in combinatie met bijvoorbeeld een gietvloer in warme kleuren, een vintage zetel, een zwarte spiegel en industriële kasten. Koud-warm-contrasten versterken deze stijl. Het is niet per sé modern of strak, maar werkt ook prima in combinatie met oudere elementen.”

Natuurlijk interieur

“De natuur naar binnen halen: veel designmerken halen de mosterd uit deze stijl. Mensen zijn er al een tijd fan van, door te investeren in tijdloze meubelen uit natuurlijke materialen, veelal blank hout. Met de nadruk op eerlijke en duurzame productieprocessen is deze stijl ook goed voor de planeet. Qua kleur zien we vaak groen, zowel in vlakken – denk aan onze nieuwe toonzaalkeuken – als in accessoires: planten, motiefjes. Ook sisal tapijten zijn weer helemaal terug, en passen perfect in deze natuurlijke stijl.”

Organisch interieur

“Een organisch interieur speelt graag met ronde vormen, door zachte lijnen en imperfectie. Dat zie je in zetels en tafels met rondingen. Het hoeft allemaal niet meer recht te zijn. In combinatie met een strakke zetel of een goedgekozen kunstwerk krijg je een spannend contrast. Qua kleur denk je hierbij aan grijze en aardse tinten, zoals de sfeer van een keienstrand, gecombineerd met uitgesproken oudroze terracottatinten. Een heel serene, klassevolle stijl.”

Eclectisch interieur

“Losgaan! Deze stijl is voor echte durvers. Met felle kleuren, texturen en vintage leg je een goede combo voor een heel persoonlijk interieur. Het is een moeilijke stijl om toe te passen, zeker als je te ver dreigt te gaan. Je kan rust inbouwen door bijvoorbeeld de boeken in je boekenkast op kleur te sorteren. Of door een collectie oud servies en glas te groeperen. Je kan ook eclectische elementen in je interieur brengen, zonder dat de stijl in zijn geheel overheerst.”

Alles in één stijl hoeft dan ook weer niet

Een spannend en mooi interieur krijg je door verschillende stijlen op een juiste en subtiele manier met elkaar te combineren.

“Zo voorkom je een saai geheel. Want als je voor ton-sur-ton kiest als basisstijl, en hier bijvoorbeeld paars-geel aan toevoegt,
krijg je toch een eclectische touch. Daar heb je ons adviesteam voor. Om de juiste accenten te vinden, helpen we je graag.

We gaan zelfs – als je wil – een extra mijltje verder voor je, en bieden je de nieuwe service Persoonlijk Interieuradvies aan.

Dan ontwerpen we een volledig interieur op jouw maat. Vaak denken mensen dat alles nieuw moet,
maar met een expert aan je zijde ontdek je wat je kan behouden,

en hoe je persoonlijke stukken toch fantastisch kan doen werken.”