De cementtafel van Toon De Somer, lokaal vakmanschap en hoogwaardig maatwerk

20/04/2022

Ze valt op door haar ongrijpbare vorm en door een anders-dan-andere structuur: de tafel TON SUR TOOON is op korte tijd dé blikvanger in de showroom van Horemans Keuken- en Meubelatelier geworden. “Dit is een tafel waar iedereen over komt wrijven. Ik ook nog regelmatig, hoor”, lacht meubeladviseur Ann Verhaegen. “De tafel is afgewerkt met een cementlaag, en dat geeft ze een matte, organische finish.”

Oogstrelende vorm, perfecte ergonomie

De tafel komt uit de collectie van Toon De Somer. Dit merk – van de gelijknamige stichter – is al 32 jaar actief als kantoor- en projectinrichter. “Dat doen we nog steeds”, zegt salesverantwoordelijke Anthony Coates. “Maar drie jaar geleden kriebelde het bij Toon om zelf een goed zittende, mooi vormgegeven stoel op de markt te brengen. Dat werd onze TOOON-stoel, die Toon ontwikkelde met Axel Enthoven. Het resultaat is een bijzonder ergonomische, duurzame en onderhoudsvriendelijke stoel, met afwasbare en hoogwaardige stoffen van een lokale leverancier uit Kontich.”

 

Met de stoel zette Toon De Somer de eerste stappen op de particuliere markt. “De klant kan de stoel volledig op zijn wens samenstellen, met verschillende onderstellen en een brede waaier aan kleuren. Want wie zijn wij om te beslissen wat een klant mooi vindt. We gaan dus voor maatwerk in de brede zin van het woord."

Nieuw proces: gecementeerde tafels

Geen stoel zonder tafel, en dat was dus de volgende stap voor de meubelcollectie van het bedrijf. “Om ons in het al grote meubelaanbod te kunnen onderscheiden, kozen we ervoor om extra grote tafels aan te bieden - van 2,4 tot 4 meter lengte – op vier poten. Ook hier zijn er veel afwerkingen mogelijk, en maken we de tafel op bestelling, precies op de gewenste grootte”, zegt Anthony Coates van Toon De Somer.

Met de tafel TON SUR TOOON gaat het merk nog een stap verder in design en finish. “Designer Matthias Deferm vond een kei uit de tuin en dacht: hier ga ik mee verder. Het werd een tafel op een luchtige metalen sokkel, en een keivormig blad.” De afwerking is een complex en ambachtelijk procedé. “We schuren de tafel op, zetten er een primer over, en bewerken ze met een cementmelk. Dit proces herhalen we drie keer, en behandelen we ze nog met een extra sterke bootlak, zodat het resultaat gegarandeerd krasvrij en bestand is tegen vlekken. Je kan er dus gerust met je laptop op werken, en kinderen mogen er vrijuit op spelen.”

De tafels worden ambachtelijk en handmade gemaakt in het atelier van Toon De Somer in Antwerpen.

“We hebben twee jongens in dienst die speciaal hiervoor zijn opgeleid,

want het is een ander soort vakmanschap dan de meubelmakerij.”

De TON SUR TOOON-tafel is dus 100% lokaal vakmanschap en hoogwaardig maatwerk.

En laat dat nu precies zijn zoals we het bij Horemans Keuken- en Meubelatelier ook zouden doen.

Kom de collectie van Toon De Somer ontdekken in onze showroom!