Balans in functie en design in hedendaagse maatkast

Balans in functie en design in hedendaagse maatkast

14/02/2024

Mooie maatkasten passen niet alleen perfect in de ruimte. Ze zorgen voor een optimale functionaliteit en zijn uitgevoerd in de stijl die jij beoogt voor je huis. De mogelijkheden zijn eindeloos qua uitvoering en gebruik. Om jouw noden te ontdekken, luisteren de designers van Horemans Keuken- en Meubelatelier naar je verhaal en denken ze mee vanuit hun expertise. Daarna gaan ze schetsen, zoeken en vergelijken tot het ontwerp helemaal juist zit. Vanuit een ingebakken zin voor perfectie en innovatie is het resultaat altijd een oogverblindend interieur.

In de showroom is recent een opvallende blikvanger geplaatst die functionaliteit en stijl perfect met elkaar verzoenen. Onze interieurarchitecte Joke zorgde voor een uitgebalanceerd en detaillistisch ontwerp van deze maatkast. Ze verenigde zo veel mogelijk praktische functies om bezoekers te inspireren voor hun toekomstig project.

Minder vlekken en krassen

Zou jij denken dat dit kunststof is? “Dit materiaal vind ik heel erg mooi. Het heeft een realistische houtstructuur. Je voelt de nerven als je erover wrijft, en het heeft de warme uitstraling van hout.”

Met deze kast wilde Joke de voordelen van laminaat benadrukken. “Eerst en vooral is er de prijs. Wie kiest voor deze kwaliteitsvolle kunststof-variant, bespaart flink op de totaalprijs. Daarnaast is het makkelijk schoon te maken. Kunststof heeft ook minder de neiging om te verkleuren onder invloed van licht. Bij een kamer met veel lichtinval kan dit wel belangrijk zijn.”

 

Ook als werk- of bureaublad is dit laminaat geschikt: “Het materiaal gebruiken we hier regelmatig voor. Het is minder krasgevoeliger dan fineer, en ook minder gevoelig voor vlekken. Bij echt hout heb je het risico van kringen, als je morste met je koffie bijvoorbeeld, of als er een stift open bleek liggen.”

Zo veel functies in één kast

Wat wil jij opbergen in de kast? Met deze vraag begint elk ontwerp, in de zoektocht naar een handige indeling. “Sommige mensen weten op voorhand goed wat ze willen. Met deze kast kunnen we de dingen tonen waar ze nog niet aan gedacht hebben, bijvoorbeeld een onderverdeling voor de strijkplank en de stofzuiger, of voor het poetsgerief. Als je geen grote bergplaats hebt in een appartement bijvoorbeeld, is het handig als je hiervoor een praktisch plekje voorziet in je halkast.”

 

Daarnaast is er een ontbijthoekje voorzien in de maatkast. “Ideaal voor je koffiezet, keukenrobot of broodrooster bijvoorbeeld. Zo blijven de apparaten uit het zicht. In de schuif kan je dan je koffietassen plaatsen, zodat je alles bij de hand hebt. Ik heb hier voor inschuifdeuren gekozen, zodat de ontbijthoek volledig afgesloten kan worden. Hetzelfde principe gebruikten we in een toonzaalkeuken om de oven weg te werken.”

Discrete thuiswerkbureau

Een plek om te werken kan zowel mooi als discreet zijn. Ingewerkt in de kast, kan je na het werk het bureau aan het zicht onttrekken. “We kozen hier voor opendraaiende deuren, met scharnieren die meer dan de gebruikelijke 90° draaien. Een goede keuze hier, want zo verspert de deur de doorgang niet. Inschuifdeuren zijn ook een goede oplossing voor een bureaukast.”

 

Het bureaublad staat vast in de kast, en is voorzien van een kabeldoorvoer zodat kabels netjes weggewerkt zijn. “Onder het blad kan je ook stopcontacten inbouwen als je wil. Je kan ook plaats voorzien voor postbakjes, kaften, boeken op de planken boven het werkblad.”

Licht brengt sfeer

De kasten in eikenkleur worden afgewisseld door donkere vakken, die voor een fris lijnenspel zorgen. “Je zou er ook voor kunnen kiezen om de binnenkast uit te voeren in een felle contrastkleur voor een verrassingseffect. Hier kozen we voor georganiseerde rust. De nissen zijn uitgevoerd in dondergroen sirocco, een matte kunststof. Het is een aangenaam materiaal met een velvet touch. De voorkant van de vakjes hebben we afgewerkt in eikenkleur om een extra grafisch effect te creëren.

 

Sfeerelementen zorgen ervoor dat maatkasten het functionele overstijgen en je interieur een extra cachet geven. “Verlichting is zeker een belangrijk element als je sfeer wil toevoegen aan je maatwerk. We stellen dit meestal voor in ons voorontwerp. Zeker om te werken heb je aangepaste verlichting nodig, zodat je niet in je eigen schaduw zit. Door bewegingssensoren in te bouwen, gaat de verlichting trouwens automatisch aan als je de kast opent.”

Sfeervol lijnenspel

“Ik vind het zeker een geslaagd ontwerp”, besluit Joke. “De kast geeft bezoekers stof tot nadenken, en toont veel mogelijkheden door de verschillende scharnieren, inrichtingselementen, stijlaccenten.”

 

De horizontale en verticale lijnen lopen in elkaar over en zelfs de grepen krijgen een integratie in het ontwerp. Sommigen zien een Japanse invloed in de kast, maar Joke haalde toch haar mosterd ergens anders. “Mijn inspiratiebron voor deze kast waren oude tegelpatronen van vroeger, voor een speels maar ordelijk lijnenspel. De donkere nissen doorbreken het grote houtkleurige vlak. Je kan ze opvullen met kleine interieurelementen of boeken, of ze leeg laten. Dat is een persoonlijke keuze. Dankzij de schaduwvoeg onderaan lopen de kastdeuren door tot aan de vloer, en ook dat brengt rust. Ik wilde met deze kast vooral tonen dat maatwerk niet gewoon recht op recht hoeft te zijn, maar een bepalend decoratief element in je interieur.”

Ontdek onze realisaties maatwerk

Zelf eens praten over een mooie maatkast in jouw huis?

Maak dan nu een afspraak  of bezoek onze showroom