Nieuw in onze toonzaal: Sereen, karaktervol en  sculpturaal in één keuken

Nieuw in onze toonzaal: Sereen, karaktervol en sculpturaal in één keuken

10/02/2023

Daar staat ze dan: de nieuwe toonzaalkeuken van Horemans Keuken- en Meubelatelier. Het geheel van donkerbruin schrijnwerk met grijsbruin keramiek, oogt bijzonder hedendaags en toch tijdloos. Het verticale lijnenspel van het eiland duelleert op serene wijze met het expressieve werkblad. Ons team vertelt hoe ze tot dit verbluffende ontwerp kwamen.

Houtlook met karakter

Op een plek van inspiratie en innovatie, is het belangrijk dat er regelmatig nieuwigheden getoond worden. Toen er een plekje vrijkwam aan de straatzijde van de toonzaal, startte voor het ontwerpteam een wekenlang proces van brainstormen en schetsen.

 

“De insteek was om een vernieuwende keuken uit de werken, die toch betaalbaar en bereikbaar was voor onze klanten. Want een gelimiteerd budget hoeft geen rem te zetten op design of creativiteit”, vertelt Joke, interieurarchitecte bij Horemans Keuken- en Meubelatelier. “De uitdaging was om het karakter van hout te benaderen met dit materiaal. De combinatie van het matte schrijnwerk met het dramatische werkblad is precies wat we voor ogen hadden toen we het uittekenden en de stalen bij elkaar legden!”

Verticaal lijnenspel

Interieurarchitecten Griet en Joke gingen voor inspiratie op zoek in de massa trends die ze dag in, dag uit verzamelen in magazines of op internet. “Da’s gewoon… passie. Als ontwerper heb je een constante honger naar inspiratie. Je houdt een voorraad bij van inspirerende beelden waar je later uit kan putten. Zo houden we vinger aan de pols van wat trending is.”

 

Een karaktervol verticaal lijnenspel was het vertrekpunt. “In andere ontwerpen zagen we ze tot op de grond doorlopen. Maar om goed te kunnen poetsen, vonden we dit niet praktisch. Dus kozen we voor kasten op een plint. Gebruiksgemak staat voorop. De toets ‘zouden we dit zelf handig vinden?’, die doen we bij elk ontwerp. ”

 

Het lijnenspel vindt ook zijn weg aan het elipsvormige eiland, met een imposante ronding van dwarse latjes. “Een staaltje vakmanschap uit eigen atelier”, vertelt Koen De Wolf, die als technisch tekenaar instond voor de technische uitwerking van de keuken. “Onze schrijnwerkers hebben heel wat testen gemaakt. Voor de ronding hadden we een buigbare plaat nodig. Ook voor de latjes gingen we op zoek naar het best mogelijke productieproces. Een plezante uitdaging die onze gasten graag aangingen.”

Inschuifdeuren en koffiehoek

Er zitten nog enkele atypische ingrepen in de keuken. De grepen zijn verdoken of volledig weggewerkt, om de materialen te laten spreken en het ontwerp puur te houden.

 

Als alle kasten gesloten zijn, zetten eenvoud en rust de toon. Achter de deuren zitten enkele verrassingen verwerkt, zoals de oven en een prettige compositie van binnenvakken. Ook opzij – dus ook uit het gezichtsveld – zit een extraatje: de koffiehoek.

Karaktervol werkblad van keramiek

Aan de gunmetal spoelbak valt het robuuste werkblad direct op. Het loopt door op de muur en eindigt in een zwevend tablet. Ondanks de drukke tekening op het werkblad, geeft het geheel toch rust. Omdat het keukenmeubel sereniteit ademt, mag het blad karakter hebben. “Het keukenblad hadden we al een tijdje in onze stalenruimte, maar werd amper verkocht. Nu het ingewerkt is in het geheel van de toonzaalkeuken, vallen mensen er als een blok voor. Zo zie je maar: een keuken staat en valt als geheel van design, vakmanschap en de juiste mix van materialen.”

Wil je zelf ook inspiratie verzamelen voor je toekomstige keuken?
Kom eens een kijkje nemen in onze keuken- en meubeltoonzaal.

Ook op onze website of op ons Pinterest-bord delen we graag onze visie op mooie, praktische en stijlvolle keukens.